Wie zijn wij?

  • Ad van der Helm

    Het grafschrift van deze paus geeft de tragiek aan van zijn leven: de allerbesten kunnen niet tot ontplooiing komen als de tijden dit niet toelaten. Ondanks de moeilijkheden pakte hij zijn verantwoordelijkheden op: Leuven, Spanje en Rome. Hij aarzelde niet om keizer Karel V de les te lezen en de kardinalen in Rome aan te pakken. Vanuit een diep geloof en een oprechte sobere levenshouding hield hij van aan zijn evangelisch katholieke levensovertuiging. De tijd was niet klaar voor zijn boodschap en toch liet hij zich daardoor niet afhouden van hetgeen hij als levensdoel zag.

    Voorzitter Haagse Gemeenschap van Kerken, pastoor H. Nicolaasparochie te Zoetermeer

  • Joost Happel

    Als je geïnteresseerd bent in vooral de wordingsgeschiedenis der Nederlanden, als je wilt begrijpen wat de positie van de moederkerk toen was en nu is, als je actief betrokken bent bij een RK-geloofsgemeenschap in Den Haag, en als je ervaring hebt met de organisatie van pelgrimsreizen, kom je vanzelf terecht in een projectgroep die aandacht wil geven aan de 500ste verjaardag van het pontificaat van ‘de Nederlandse paus’ Adrianus VI: van Hollandse timmermanszoon tot Europese toppositie.

    Voormalig bestuurder op het vlak van kerk en samenleving

  • Frank Swagemakers

    Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis was ik diep onder de indruk van de pausen die opdrachten gaven aan de grote kunstenaars van de Renaissance, zoals de schilder Rafael, de architect Bramante, de alleskunner Michelangelo! Gaandeweg de opleiding ging ik ook economie studeren. Ineens ontdekte ik het “business’ element: veel geld werd weggehaald van gelovigen onder het mom van aflaten, om zo de Kerk, maar vooral de reputatie van pausen te brengen tot grote hoogten. De enige paus die een breuk met deze traditie wilde forceren was paus Adrianus VI. Hij werd mijn held, ook al lukte het hem toen niet. Laten we zijn voorbeeld in deze tijd proberen te volgen.

    Docent middelbaar onderwijs Zoetermeer, vice-voorzitter H.Nicolaasparochie te Zoetermeer

  • Josper Jongeneelen

    De wapenspreuk van paus Adrianus VI luidt in het Latijn ‘Patere et sustine’, vertaald betekent dat ‘Wees geduldig en hou stand’. Deze woorden zijn een accurate omschrijving van zijn leven. Ondanks alle negatieve tijdingen en ongeluk tijdens zijn pontificaat heeft hij tot het laatste toe stand gehouden en helaas heeft hij tot zijn dood geduld moeten hebben met zijn voorgenomen hervormingen. Bij het lezen van zijn biografie bekroop mij een gevoel van medelijden. Hij heeft van alles geprobeerd, maar niets is echt van de grond gekomen. Hij is daarom de geschiedenisboeken in gegaan als de barbaar die niets voor elkaar kreeg. Wij willen dat graag herstellen en hem de terechte lof en eer brengen die hem toekomt.

    Beleidsmedewerker Ministerie van Justitie en Veiligheid en parochiaan te Den Haag

  • Sander van Aarle

    Als leerkracht in het basisonderwijs ben je constant bezig met groepsvorming, kennisoverdracht en de ontwikkeling van de individuele leerling. Als ik de canon van de geschiedenis van Nederland bekijk, merk ik op dat in het begin van de 16e eeuw alleen aandacht wordt besteed aan Erasmus. Erasmus heeft deze positie kunnen krijgen door de discussie en dynamiek in zijn tijd. Een aantal hoofdpersonen in deze Europese revolutie krijgt in het Nederlandse onderwijs minimale aandacht. Met name de Utrechtse paus heeft op mij na het lezen van zijn biografie een grote indruk gemaakt. Het is daarom terecht dat we de komende twee jaar aandacht schenken aan deze invloedrijke priester, ambassadeur en paus uit onze regio. Met voor mij als extra motivatie om Paus Adrianus VI onder de aandacht te brengen in de Nederlandse schoolbanken.

    Leerkracht basisonderwijs

  • Hanneke Allewijn

    Als straatpastor voor dak-en thuislozen ben ik betrokken bij de Haagse Gemeenschap van Kerken in Den Haag. Via dit oecumenisch gremium heb ik voorzitter Ad van der Helm leren kennen. Hij vroeg me om mee te doen met de “projectgroep Adrianusjaar”. Als Lutheraan ben ik geïnteresseerd in het leven, theologie van Maarten Luther. Door de betrokkenheid bij de projectgroep geïnteresseerd geraakt in de betekenis van Paus Adrianus VI voor de katholieke kerk, maar ook voor Lutheranen. Een verrassende ontdekkingstocht!

    Straatpastor in Den Haag